2018-07-02 16:10Bloggpost

VM-guld och hållbarhet – Bara snack eller går det att få till på riktigt?

null

Nu i VM-tider pratar väldigt många om fotbolls-VM och någonstans hoppas väl alla på det som ändå ingen riktigt tror på, VM-guld. Det kanske inte är det viktigaste här i världen och det måhända vara en utopi men varför skulle det inte gå? Med gemensamma krafter och lite tur på vägen är det faktiskt ingen omöjlighet.

Många pratar i dessa dagar också om hållbarhet men få förstår egentligen vad det innebär och ännu färre åstadkommer något som är hållbart på riktigt. Många nya bostadsprojekt påstår sig vara hållbara och de flesta tänker då i första hand på ekologisk hållbarhet. Visst, det är bra, men det är först när projektet håller utifrån såväl ekologisk, som ekonomisk och social hållbarhet som det blir långsiktigt och på riktigt.

Hög ambitionsnivå krävs

Att få till alla tre hållbarhetsaspekterna på riktigt är inte det lättaste. Jag har full förståelse för att förutsättningarna också är olika i olika delar av landet och att möjligheterna att agera hållbart av olika anledningar varierar från projekt till projekt. Ändock måste allas ambition i både förvaltning och produktion vara att agera så hållbart som möjligt.

Skövdebostäder och allmännyttan i Sverige tar här på sig en aktiv roll att vara föregångare och successivt övergå till och utveckla alltmer hållbara lösningar. Vi antar vår uppgift och utmaning att parallellt med ett affärsmässigt agerande också vara samhällsnyttigt och aktivt arbeta för det hållbara samhället. Det finns ingen tvekan i vår ambitionsnivå och vi kommer inte att ge oss förrän vi lyckas på riktigt.

Pratar hållbarhet i Almedalen
I Almedalen är jag inbjuden för att bland annat tala om affärsmässighet och hållbar ekonomi, nöjda hyresgäster och hur man kan bygga nytt till priser som efterfrågas. Att vi på Skövdebostäder lyckas kombinera god ekonomi, Sveriges nöjdaste hyresgäster och att nyproducera till hyror som kan efterfrågas av de flesta är något som väckt stor uppmärksamhet nationellt de senaste åren.

När det gäller social hållbarhet är boendet och rättigheten att ha någonstans att bo en grundförutsättning. Det är därför centralt att vi fortsätter att bygga nytt och att vi gör vårt yttersta för att snabba upp processerna och göra det billigare att bygga. För kan inte bostäderna efterfrågas av dem som behöver dem kvarstår problemen. Vi måste alltså också bygga ekonomiskt hållbart för de kommande hyresgästerna – inte bara ur bolagets perspektiv. Samtidigt innebär ekonomisk hållbarhet att även bolagets investering ska vara lönsam och affärsmässig. Och glömmer vi miljön vet vi ju med säkerhet att vi skapar problem, om inte förr så för kommande generationer.

Fyra exempel på hållbara projekt
Ett av svaren på hållbarhetsfrågan är att god ekonomi är en förutsättning för att kunna få nöjda hyresgäster. Dels för att det ger oss förutsättningar att skapa miljöer där de trivs och mår bra. Ett ypperligt exempel är vår utveckling av den stadsnära bondgården Aspö gård. Där har vi nyligen färdigställt ett ekologiskt bostadsområde precis intill, samtidigt som vi skapat fantastiska lokaler och mötesplatser som ger oss och våra hyresgäster möjlighet till aktiviteter där människor kan träffas över gränser och utveckla relationer, tankar och kunskap för ett mer hållbart samhälle.

Ett annat exempel är att vi nyproducerat bostäder för ungdomar, utan att ge avkall på kvalitet, där en etta kostar 4 200 kr/mån. Andra projekt där hållbarhet ligger i fokus är en förtätning av ett 60-talsområde och vårt pågående projekt med höga hus med trästomme. Samtliga projekt har både låga hyresnivåer och affärsmässig avkastning.

Jag skulle vilja säga att det vi gör i Skövde är möjligt var som helst. Det måste bara finnas vilja och mod hos bostadsföretag, entreprenörer, politiker och tjänstemän. Så vad väntar du på? VM-guld? Var med och skapa ett hållbart samhälle för framtiden och kommande generationer. För vet du vad? Ett hållbart samhälle är finare och bättre än ett VM-guld!

/Dan Sandén, vd, Skövdebostäder


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har drygt 80 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson
Josefine Ahrling
Kommunikatör
Josefine Ahrling
Eva-Lisa Svensson
Kommunikatör
Eva-Lisa Svensson