2019-07-22 11:30Nyheter

Socialt ansvar genom ungdomar

Skövdebostäder har under sommaren erbjudit ett femtiotal ungdomar sommarjobb. Förutom att sommarjobbare är nödvändiga för att verksamheten ska rulla även på sommaren är det också ett sätt för Skövdebostäder att ta socialt ansvar. Att arbetet i många fall sker utomhus och är varierande verkar vara drivande faktorer bakom intresset för tjänsterna.

Till skillnad från många andra branscher tenderar arbetsbelastningen att öka för personalen i fastighetsbranschen under sommaren. Hyresgästerna bor kvar även under semestern, samtidigt flyttar gamla studenter ut och nya in på studentområdena vilket innebär många lägenhetsbesiktningar. Förvaltningen av utomhusmiljöer är dessutom ett viktigt uppdrag som kräver erfarenhet och kunskap, och när grönskan växer ökar även arbetsuppgifterna. För att möta den ökade belastningen under semestertiden har Skövdebostäder sedan länge utvecklat rutinerna för rekrytering och mottagande av sommarjobbare.

Vikten av en god introduktion

Personaladministratören Tina Wigholm är tillsammans med distriktscheferna ansvarig för att sommarjobbarna trivs och får en god kontakt med företaget. En stor del av ansvaret består av att få sommarjobbarna att känna sig välkomna.

- Det är ordning och reda från dag ett, och även innan det. Alla våra sommarjobbare bjuds in på ett uppstartsmöte innan sommaren där de får arbetskläder, information om var de ska befinna sig första dagen och praktisk information om vad som väntar. Det tror jag är väldigt värdefullt för att man inte ska känna sig utlämnad. Inför första sommarjobbet kan det kännas lite nervöst, man känner i många fall inte någon och man arbetar med främmande vuxna. Det är ju trots allt första steget ut i arbetslivet. Därför är det viktigt hur vi agerar när vi anställer ungdomar, säger hon.

På Regementsgatan sitter Oliver Agerborn och Saga Axelsson, två ungdomar som anställts under sommaren för att både komplettera och i vissa arbetsuppgifter ersätta ordinarie personal under semestern. För 16-åriga Saga som efter sommaren ska börja gymnasiet på samhällslinjen är detta hennes första sommarjobb. Hon ingår i gruppen av ungdomar som arbetar på Skövdebostäder för första gången. Då får man möjlighet att gå med mer erfaren personal.

- En kompis som redan hade sökt tipsade mig om sommarjobbet, så jag sökte det på hemsidan. Alla mina kompisar har sommarjobb, främst från kommunen, men jag ville testa något som inte bara var praktik utan något där man får göra mer och riktiga arbetsuppgifter. Innan har jag varit i min morbrors kiosk några dagar under sommaren, så detta är mitt första riktiga sommarjobb.

Rollen som sommarjobbare

Charlott Kroon, distriktschef på Östra distriktet där området Trängen och därmed Regementsgatan ingår, beskriver skillnaden mellan de som arbetar för första gången och de som tidigare arbetat för bolaget.

- De som är helt nya går aldrig in och ersätter ordinarie personal utan är en resurs till vikarier som kanske inte arbetar fullt ut som en ordinarie. Vi har lärt oss hur viktig starten i arbetslivet är för ungdomarna och hur betydelsefullt det är att lära känna oss och våra sysslor. Gör vi det på ett bra sätt vill de ju komma tillbaka igen, motiverade och med en stor arbetslust.

Hon ser till att sommarjobbarna trivs och sköter arbetsuppgifterna. Det finns arbetsuppgifter som sommarjobbarna inte genomför av olika skäl. Främst handlar det om besiktningar, arbete med el och vissa reparationer som kräver större erfarenhet eller certifierade behörigheter. I sådana situationer är det viktigt att veta vad man får och inte får göra, och det bästa sättet att lära sig det är att ha god dialog med sina kollegor. Det finns alltid ordinarie personal att rådfråga, och i många fall är det första steget mot en lösning att observera och sedan rapportera.

- Många gånger handlar det om att man går till lägenheten och kollar för att sen ta hjälp av till exempel elektriker eller rörmokare som utför jobbet, säger hon.

Andra året som anställd

För Oliver, som är 18, är detta andra året i rad som Skövdebostäder har stått för sommarjobbet, och i år blir det 7 veckors arbete. Orsaken till att han valde att söka sommarjobb på Skövdebostäder hymlar han inte om.

- Jag älskar naturen och att vara utomhus. På sommaren vill jag inte sitta på något tråkigt kontor eller på någon verkstad och snickra mellan 7 och 16, så det var självklart för mig att välja ett arbete som utförs utomhus där det är varmt och gött, säger han.

Oliver fick sitt första sommarjobb genom kommunen på en restaurang på ett äldreboende, för att året därpå arbeta med marknadsföringsuppgifter på sin pappas företag. Förra året fann han sommarjobb på Skövdebostäder och har i år därför den erfarenhet som krävs för att vikariera för ordinarie personal, något som innebär nya utmaningar.

- Avlopp är den stora utmaningen, när det blir stopp i toaletten. Att skruva av rör och se till att allt blir rätt så man inte förvärrar situationen. Det är väldigt viktigt att man är noga, och jag brukar alltid rådfråga mina kollegor så jag lär mig mer hela tiden.

Det är viktigt för Skövdebostäder att vara en bra arbetsgivare för alla, även för sommarpersonalen berättar Charlott. Därför genomförde bolaget tidigare enkäter för att få en inblick över vad ungdomarna upplevde var bra med sommarjobben, men framförallt vad som kunde förbättras. Att lyssna på ungdomarna anser hon är grundläggande för att alla ska få ut så mycket som möjligt av jobben.

- Många ungdomar har varit hos oss många somrar och jag kan inte se hur det skulle vara möjligt att sköta vårt uppdrag utan dem. Vi försöker alltid ha med oss att detta ska vara en win-win situation där sommarjobbarna får med sig någonting tillbaka och vi kan hålla våra områden välskötta och fina för hyresgästerna, avslutar hon.


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson