2015-11-09 13:15Pressmeddelande

Aspö Eko-logi certifierat enligt FEBY 12

null

Att sänka energiförbrukningen är något Skövdebostäder arbetar med att göra i all verksamhet, hela tiden. Vid nyproduktion är passivhus enligt standarden FEBY 12 ett sätt att genom extern granskning säkerställa den låga energiförbrukningen.

De förstas två etappernas hus för Aspö Eko-logi, totalt 172 bostäder, har granskats och godkänts för certifiering som passivhus enligt FEBY 12

- Det här är oerhört roligt! Det är ett steg på vägen mot att fullfölja vår vision om ett samhälle som klarar av att kombinera tuffa miljökrav med det moderna livets bekvämligheter. Att certifiera med tre olika miljöcertifieringar, där FEBY 12 är en, är ett sätt att visa för andra att det går, säger Skövdebostäders vd Dan Sandén.

Sebastian Karlström, byggprojektledare på Skövdebostäder och där ansvarig för Aspö Eko-logi, gläds också åt beskedet:
- Vi har inte haft någon anledning att tro att certifieringen inte skulle gå igenom, vi har tillsammans med Peab jobbat stenhårt för det. Men det är ändå oerhört glädjande att få beskedet svart på vitt.

Att bygga passivhus innebär att byggnaden har en minimal energianvändning, vilket ger liten påverkan på miljön men också låga driftkostnader. Det ställs krav på bland annat husets värmeförlusttal, ljud, inneklimat och fuktsäkerhet. Byggnaden förväntas använda mindre än 50 kWh/m2, vilket är ett av energikraven i passivhuskriterierna för den här typen av uppvärmning. Projektet Aspö Eko-logi har dessutom satt ett ännu lägre energikrav som mål.

- Aspö Eko-logi har verkligen tagit detta med passivhus på allvar, med en genomtänkt byggnadskonstruktion och med bra marginaler som ökar trovärdigheten och chanserna till att kunna nå de uppställda målen också i verklig drift, säger Eje Sandberg, ordförande i Sveriges centrum för nollenergihus.

FAKTA OM Aspö Eko-logi:

  • 242 lägenheter fördelat på tre etapper
  • Totalentreprenör PEAB
  • Arkitekt: ABAKO Micael Ekberg/Studio Ekberg
  • Certifieras enligt FEBY 12, Miljöbyggnad Guld och Svanen
  • Första inflyttning 1 juni 2016
  • Hela projektet klart 2018
  • Byggs i anslutning till Skövdebostäders fritidsområde Aspö gård
  • Elbilspool och bra kommunikationer med buss ska uppmuntra till minskad användning av bil, kanske till och med färre bilar totalt
  • Förskola på område

För mer information kontakta gärna:

Dan Sandén, Skövdebostäder, 0500-47 74 12
Sebastian Karlström, Skövdebostäder, 0500-47 74 16
Patrik Sjögren, Peab Sverige AB, 0500-38 16 12
För mer information om certifiering av passivhus, se Sveriges Centrum för Nollenergihus.

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 4700 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor.


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har drygt 80 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson
Josefine Ahrling
Kommunikatör
Josefine Ahrling
Eva-Lisa Svensson
Kommunikatör
Eva-Lisa Svensson