2018-10-02 09:02Pressmeddelande

Aspö Eko-logi nominerat till internationellt pris

null

Skövdebostäders Aspö Eko-logi har blivit nominerat till ytterligare ett pris. Den här gången handlar det om det internationella Eurhonet CSR Award. Aspö Eko-logi är en av tre finalister. Eurhonet CSR Award delas ut av det europeiska nätverket Eurhonet (European Housing Network) som består av bostadsbolag från bland annat Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och Sverige.

Det är tredje året som det europeiska bostadsnätverket, Eurhonet, delar ut sitt CSR Award. En jury har bedömt arton bidrag från medlemsländerna och har särskilt tittat på innovationshöjd, resultat, hållbarhet och om projektet inspirerat andra.

De övriga nominerade är ett projekt från Europas största kommunala bostadsbolag med 220 000 lägenheter i Österrike och ett projekt från ett bostadsbolag med 9000 lägenheter i England. 

Den 26 oktober ska Skövdebostäder presentera Aspö Eko-logi vid Eurhonets General Assembly i Birmingham. Det är också där det avgörs hur väl nomineringen faller ut.

- Jag är så otroligt stolt över vad vi har åstadkommit på Aspö Eko-logi och den här nomineringen stärker bara den känslan. När man även internationellt tycker att detta är något att ta efter känns det verkligen som att vi satsat rätt. Det spelar inte så stor roll om vi kommer etta, tvåa eller trea. Aspö Eko-logi är redan en vinnare, säger Dan Sandén, vd Skövdebostäder.

Fakta Eurhonet

Eurhonet står för European Housing Network och representerar tillsammans över 1 000 000 lägenheter i Europa. Skövdebostäder tillhör ett av de allra minsta medlemsföretagen med våra drygt 5 000 lägenheter. Det största bostadsföretaget har 220 000 lägenheter. Ett annat medlemsbolag har sina lägenheter utspridda på över 200 olika orter. Utmaningarna och frågorna är till stor del ändå lika. Inom organisationen fokuserar man på fem olika områden genom så kallade Topic Groups.

  • Sustainable construction – Nyproduktion, renovering och energi.
  • Ageing – Äldres boende
  • Integration – Integration och minskad segregering
  • IT in Housing – Digitalisering
  • CSR – Social hållbarhet

Andra svenska medlemmar: Stångåstaden i Linköping, Hyresbostäder Norrköping, Vätterhem i Jönköping, Bostadsbolaget i Göteborg, Helsingborgshem, Mimer i Västerås, Örebrobostäder, Uppsalahem, Gavlegårdarna i Gävle, Botkyrkabyggen och Familjebostäder i Stockholm.

Fakta Aspö Eko-logi

På Aspö har Skövdebostäder skapat en ny stadsdel med fokus på ekologisk- och social hållbarhet. I området finns 242 lägenheter på 2–5 rum och kök, gård med djur, koloniområde, natur, sjöar och en förskola. Bostäderna är byggda med ett starkt ekologiskt fokus i produktionen men också med tanke att det ska vara lätt för hyresgästerna att leva i harmoni med miljön. Området är certifierade med FEBY 12 (passivhusstandard), Svanen och Miljöbyggnad guld. Det finns också mängder med detaljer, som till exempel bevattningssystemet som tar tillvara på regnvattnet, den låga energiåtgången för uppvärmning av husen och möjligheten att stänga av elektronisk utrustning med en knapp när hyresgästen går hemifrån, som gör att alla som flyttar in bidrar till en mer hållbar miljö. Kombinerat med odlingsmöjligheter och närheten till djuren och aktiviteterna på Aspö gård blir detta något som inte finns någon annanstans. Det är just helheten och de väldigt högt ställda kraven på Aspö Eko-logi, Aspö förskola och Aspö gård som gör detta extra speciellt

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor.


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har drygt 80 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson
Josefine Ahrling
Kommunikatör
Josefine Ahrling
Eva-Lisa Svensson
Kommunikatör
Eva-Lisa Svensson