2023-06-26 10:05Pressmeddelande

Återbruk i ny cykelbank för studenter

Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder, med en cykel framför en skylt. Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder, har drivit projektet. Här syns hon på Kurorten, ett av studentområdena som kommer att få tillgång till cykelbanken.

Från och med i höst kan studenthyresgäster låna cyklar. I ett samarbete mellan Skövdebostäder och Praktiska gymnasiet i Skövde kommer övergivna cyklar till användning.

I Skövdebostäders områden finns många övergivna cyklar. Detta är cyklar som ingen använt eller känts vid under lång tid – men som efter lite service kan bli fullt fungerande igen.

– Tack vare cykelbanken behöver vi inte slänga cyklarna. Vi har ett samarbete med Praktiska gymnasiet och deras elever hjälper oss med service, reparationer och omlackering. Cykelbanken är en del av vårt hållbarhetsarbete och riktar sig till våra cirka 1 000 studenthyresgäster. En stor andel flyttar in från övriga Sverige och hela världen och i banken kan studenterna låna cyklar gratis. Vi kommer att börja i liten skala med fem cyklar och sedan kan vi förhoppningsvis utöka efter hand, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

Smidigt studentliv

Skövdebostäder har sedan tidigare cykelpooler för hyresgäster. Där kan hyresgästerna låna lådcykel eller elcykel under kortare tidsperioder.

– Cykelbanken är inriktad på långtidsutlåning utav vanliga cyklar. Här hämtar hyresgästen ut sin cykel i början av studenttiden och lämnar sedan tillbaka den i samband med utflyttningen. Detta blir betydligt enklare för studenterna än att köpa eget och vi slipper förhoppningsvis att ha lika många övergivna cyklar när de flyttar vidare, förklarar Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder, med en cykel framför en skylt.

Enligt Mahnaz Fakhari handlar cykelbanken både om hållbarhet och om att underlätta studentlivet för hyresgästerna.

Satsar på cykling

Cykelbanken är inte den enda satsningen som Skövdebostäder satt på rull under de senaste åren.

– Vi vill göra det enkelt för våra hyresgäster att välja cykeln eftersom det är bra både för miljön och hälsan. Till exempel har vi stationer med verktyg där man kan reparera och sköta sin cykel. Vi har också arrangerat dagar med cykeltema. Att erbjuda god och säker cykelförvaring i våra områden är en annan viktig fråga, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder bygger, förvaltar och erbjuder hållbara, prisvärda bostäder för alla som vill leva i Skövde. Genom ett starkt och långsiktigt engagemang för våra fastigheter, områden och staden i stort bidrar vi till positiv utveckling för ett hållbart och tryggt Skövde. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta och ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Vi har drygt 5 500 bostäder och är Skövdes största hyresvärd. Våra drygt 100 medarbetare arbetar nära våra kunder, och tillsammans med dem skapar vi trygga och trivsamma hem för alla. Hem för dig. Nu och i framtiden.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson