2020-12-09 14:22Pressmeddelande

Belöning ger bättre städning i studentkorridorer

Liselott Johansson, miljövärd och Helen Toftgren, distriktsassitent, delar ut julgodis till korridorerna som städat bäst. Liselott Johansson, miljövärd och Helen Toftgren, distriktsassitent, delar ut julgodis till korridorerna som städat bäst.

Med Skövdebostäders system får studenterna feedback på städningen i gemensamhetsytorna. De bästa korridorerna får en belöning i form av godis.
– Upplägget har verkligen haft effekt. Det är som natt och dag om man jämför med för några år sedan, säger Liselott Johansson, miljövärd på Skövdebostäder.

I studentområdet Plutonen i Skövde finns korridorer med gemensamma kök. Att få alla hyresgäster att hålla ordning i de allmänna ytorna kan vara en utmaning. Skövdebostäders nya system - där färgglada tummar sätter betyg på städningen - har varit ett framgångsrecept.

– Varje vecka ser jag och mina kollegor över gemensamhetsytorna. Vi kontrollerar bland annat om mikrovågsugnen är ren, om bänkarna är avtorkade och om de tagit ut soporna. Om städningen uppfyller kriterierna får korridoren en grön tumme upp, som vi sätter upp på den gemensamma anslagstavlan. Annars blir det en röd tumme ner. Studenterna får i sådana fall återkoppling på vad som inte varit tillräckligt bra, berättar Liselott Johansson, som jobbat länge i Skövdebostäders studenthus.

Samlar poäng

Korridorerna samlar tummar under terminen. Med jämna mellanrum delar Skövdebostäder sedan ut en belöning. Nu vid jul var det korridorer i Norra Trängallén 2 och 6 som lyckats bäst med städningen.

– Hyresgästerna i de vinnande korridorerna får en godispåse var, som vi hänger på dörrhandtagen till varje lägenhet. Vi har tidigare ställt ut en gemensam korg till korridoren, men i år är det lite annorlunda på grund av coronapandemin, säger Liselott Johansson.

Från botten till toppen

Skövdebostäder har haft systemet i cirka två år och märkt god effekt. När det gäller städningen i korridorboendena har bolaget gått från att ha legat i botten till att vara bland de som har nöjdast korridorstudenter i landet.

– Vår årliga enkätundersökning visar en stor ökning av trivseln hos studenterna. Jag som jobbat länge i området märker också verkligen skillnad i de gemensamma köken. Det är roligt att se att de blivit så duktiga, säger Liselott Johansson.

Korridorer som städat tillräckligt bra får en grön tumme upp.

Korridorer som städat tillräckligt bra får en grön tumme upp.

 


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson