2021-04-08 11:00Pressmeddelande

Första obemannade livsmedelsbutiken i Skövde

Karen Khachatryan driver Dygnsbutiken. Karen Khachatryan driver Dygnsbutiken.

Veckan efter påsk öppnar en obemannad dygnet-runt-öppen matbutik i Skövdebostäders område på Havstena. Det är den första av sitt slag i staden.  

Under ett år har den lilla kvartersbutiken i Havstena drivits under varumärket Handlar’n. Butiken har varit ett uppskattat inslag i området och har lyckats klara sig även i dessa pandemitider. När den tidigare ägaren ändå önskade flytta dök det upp en möjlighet för Skövdebostäder att erbjuda hyresgästerna i området en dygnet-runt-öppen matbutik.

- När Karen Khachatryan kontaktade mig och presenterade sitt koncept nappade vi ganska direkt. Att våra hyresgäster och andra i området kan handla mjölk dygnet runt är en fin service som med dagens konkurrens från stormarknaderna nästan är omöjlig att erbjuda, säger Lina Eklund Svensson, marknadschef på Skövdebostäder. 

BankID eller medlemskort  

Butiken kommer att vara obemannad och kunderna tar sig in i butiken via sitt BankID eller med ett personligt medlemskort. Medlemskortet kan man beställa via butikens webbsida där det också kommer att finnas information om eventuella erbjudanden.

- Jag kommer att finnas i butiken till en början för att visa mina kunder hur de handlar. Det finns självklart också tydliga anvisningar utanför ingången hur man steg för steg går tillväga. För att komma in loggar kunden enkelt in med hjälp av sitt personliga Bank-ID och scannar sedan den QR-kod som finns på skärmen bredvid ingången. Då öppnas dörren och kunden kan gå in och plocka sina varor. Innan kunden går ut använder de sig av betalstationen som fungerar likt andra självservicestationer som i vanliga livsmedelsbutiker. Sedan lämnar kunden butiken med sina varor, säger Karen Khachatryan som driver Dygnsbutiken. 

Butiken bevakas med flera kameror för att säkerställa att kunderna kan känna sig trygga i butiken och att verksamheten fungerar.  

Liv och rörelse i området 

Den nya butiken har god insyn genom stora fönster och man kan lätt se om det rör sig människor inuti butiken. Skövdebostäders förhoppning är att butiken på sikt skapar mer liv och rörelse i området. 

- Förutom att vi får ett lite öppnare intryck kring butiken är möjligheten att handla när som helst och utan personal förmodligen uppskattad i dessa pandemitider. Vi hoppas på att det kan vara ett flöde hela tiden och att det bidrar till en levande känsla i området, säger Lina Eklund Svensson, marknadschef på Skövdebostäder. 

Sprida konceptet 

Dygnsbutiken är tänkt att öppna fler butiker runt om i Skaraborg, främst på landsbygden. Men dyker det upp ytterligare möjligheter till bra lägen i staden är det ingen omöjlighet att fler butiker öppnar. 

- Det största problemet för små livsmedelsbutiker är många gånger att det blir för dyrt med bemanning. Genom att ta bort den utgiften så skapas helt andra möjligheter att tillhandahålla service i mindre butiker och på landsbygden. Så min förhoppning är att Dygnsbutiken på Havstena fungerar bra och att det blir fler butiker längre fram, säger Karen Khachatryan. 

 


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson