2019-04-23 09:53Pressmeddelande

Internationell nominering till Skövdebostäder

Skövdebostäders Ekedal är nominerat till den internationella utmärkelsen European Housing Award 2019 i kategorin ”fair financing for housing affordability”. Ekedal är ett av fem nominerade projekt. De övriga projekten finns i Ungern, Frankrike, Belgien och Spanien.

I år skickades sammanlagt 87 bidrag in från 16 länder till fem kategorier där en vinnare ska koras i varje kategori. I varje kategori nomineras fem projekt. Skövdebostäders projekt Ekedal med billiga bostäder för ungdomar är den enda finalisten från Sverige. 

- I Europa handlar den här typen av frågor ofta om social housing, något som vi är tveksamma till i Sverige. Därför är det extra roligt att Ekedal, där vi verkligen ansträngt oss för att göra hyrorna överkomliga för ungdomar, uppmärksammas som ett gott exempel. Vi visar med detta att allmännyttan kan bygga för alla, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

I kategorin ”fair financing for housing affordability” bedöms projekt som klarat att balansera hyrorna med den kvalitet eller service hyresgästen får så att även de med lite lägre inkomster ska klara att bo kvar.

- Det här är ju precis vad vårt mål med Ekedal varit från första pennstrecket. Att bygga så att hyran skulle hålla sig på strax över 4000 kronor per månad utan att göra avkall på kvaliteten, säger Dan Sandén.

Priset delas ut av EU-projektet European Responsible Housing initiative den 6 juni på International Social Housing Festival i Lyon.

Fakta om European Responsible Housing initiative

European Responsible Housing initiative är ett samarbete mellan Housing EuropeInternational Union of Tenants (IUT) och Delphis Habitat & Innovation. Samarbetet möjliggör kunskapsutbyte mellan bostadsbolag som främjar lokal, social och miljömässig hållbarhet, god förvaltning och ansvarsfull personalledning. 

Mer information om de nominerade bidragen http://www.housingeurope.eu/resource-1260/the-leading-community-shapers-announced


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson