2019-01-29 10:43Pressmeddelande

Jorden runt på 365 dagar med Skövdebostäders klassiker

Jules Vern klarade det visserligen på 80 dagar, men för alla deltagarna i Skövdebostäders klassiker tog det 365 dagar att ta sig ett varv runt jorden – och lite till ändå. 51 822,5 kilometer har deltagarna avverkat tillsammans i form av löpning, simning, cykling och skidåkning under 2018.

I början av januari 2018 startade Skövdebostäderklassikern, som en del i firandet av att Skövdebostäder fyllde 75 år. De 121 deltagarna som anmälde sig skulle cykla, simma, åka längdskidor och springa vissa givna sträckor under ett helt år och rapportera in detta. Klassikern fanns i tre olika svårighetsgrader och varje gren kunde också genomföras i andra typer av aktiviteter, till exempel rullskidor, kajak eller stavgång för att passa alla.

Klassikern har varit öppen för alla; hyresgäster, medarbetare och andra. Skövdebostäders vd, Dan Sandén utmanade också sina vd-kollegor över hela Sverige, varav ett 50-tal nappade på utmaningen.

- Jag har fått många positiva kommentarer från mina vd-kollegor kring den här satsningen och har själv hållit igång hela året för att komma i mål i alla grenar, säger Dan Sandén, vd Skövdebostäder.

För att deltagarna skulle kunna peppa varandra startades en särskild Facebookgrupp och en del utlottningar skedde under året. Som en extra sporre skänkte Skövdebostäder en slant till Barncancerfonden för alla som slutförde klassikern, totalt 13 750 kr. Totalt har då Skövdebostäder samlat in 33 350 kronor till Barncancerfonden under jubileumsåret.

Knappt hälften av de anmälda deltagarna har slutfört klassikern, vilket kanske kan förklaras av den tuffa utmaningen att cykla minst 75 mil i maxiklassikern.

- Cyklingen tog emot väldigt mycket men har sparat på miljön en del eftersom jag blev tvingad att cykla till jobbet, säger Stefan Rånes, vd Centrumbostäder Skara

- Även om inte alla har slutfört klassikern vet vi att många varit på god väg. För flera deltagare har vinningen bestått i att bara komma igång med träningen, säger Lina Eklund Svensson, marknadschef Skövdebostäder

Fakta Skövdebostäders klassiker

I Skövdebostäders klassiker ingick grenarna längdskidåkning, cykling, simning och löpning, men varje gren kunde också genomföras genom andra typer av aktiviteter. Skövdebostäders klassiker fanns i tre nivåer, mini, midi och maxi med olika distanser. Varje distans kunde delas upp och genomföras vid flera tillfällen under året.

Den totala sträckan som avverkades var 51 822,5 km, fördelat på 4 344,2 km skidåkning, 6 328,1 km löpning, 40 821,0 km cykling och 329,2 km simning, vilket blir 44 622,5 km totalt. 33 personer har klarat av maxiklassikern, 16 personer midiklassikern och en person miniklassikern.

Distanserna i respektive klass var:

Mini

 • 750 meter skidåkning
 • 7,5 kilometer cykling
 • 75 meter simning
 • 7,5 kilometer löpning

Midi

 • 7,5 kilometer skidåkning
 • 75 kilometer cykling
 • 750 meter simning
 • 7,5 kilometer löpning

Maxi

 • 75 kilometer skidåkning
 • 75 mil cykling
 • 7500 meter simning
 • 75 kilometer löpning


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson