2022-05-10 12:27Pressmeddelande

Moderna källsorteringsstationer på plats i Södra Ryd

Källsorteringsstation Källsorteringsstation i Södra Ryd. Foto: Skövdebostäder

Skövdebostäder har byggt fyra nya källsorteringsstationer med underjordiska behållare i Södra Ryd. Bolaget planerar flera insatser för att utbilda om källsortering – och både hembesök och festlig invigning står på schemat.

Skövdebostäder började att bygga källsorteringsstationerna i slutet av 2021. Totalt är det två stycken stationer på Timmervägen och två på Spånvägen, vilket innebär att alla bolagets hyresgäster i området har källsortering på kort avstånd.

– Stationerna är efterlängtade av både oss och hyresgästerna. Det finns många fördelar med underjordiska behållare. De tar liten plats eftersom stora delar av kärlet ligger under marknivå och luckorna är lägre och mer lättillgängliga än på klassiska sopcontainrar. Det luktar också mindre från kärlen, framför allt märker vi skillnad på sommaren. Vi slipper dessutom flugor, skadedjur och fåglar, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

På varje station kan hyresgästerna sortera plast, papp, metall, tidningar, restavfall samt färgat och ofärgat glas. Det finns också kärl för matavfall och restavfall.

Insatser för att höja kunskapen 

Skövdebostäder – som satsar på hållbarhetsfrågor – har underjordisk källsortering i många av sina områden. Bolaget arbetar också med information för att öka kunskapen och motivera till återvinning.

– Vi vill att så många hyresgäster som möjligt ska vilja källsortera och även göra det på rätt sätt. Här är information en jätteviktig bit, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

I Södra Ryd planerar Skövdebostäder en rad olika informationsinsatser.

– Vår ambition är att besöka alla hyresgäster i området. De får en broschyr med information och vi svarar på frågor och funderingar. Vi kan också förklara hur behållarna fungerar. Vissa är till exempel utrustade med fotpedal som öppnar luckan och då behöver man inte ta i handtaget, vilket kan kännas lättare för en del av våra hyresgäster, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder.

Skövdebostäder bjuder också in hyresgäster till invigningar av stationerna 17 och 18 maj klockan 16.00-18.00.

– Det kommer att finnas tävlingar för barnen. Vi som jobbar på Skövdebostäder finns också med för att visa hur stationerna fungerar och svara på frågor, säger Mahnaz Fakhari, samordnare på Skövdebostäder. Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson

Relaterad media