2019-04-11 09:50Pressmeddelande

​Skövdebostäder återigen nominerade till Årets samhällsbyggare i Sverige

Skövdebostäder har genom projekt Ekedal chansen att få den nationella utmärkelsen Årets samhällsbyggare 2019. Priset är instiftat av tidningen Dagens Samhälle och delas ut till projekt med framtidsinriktat arbetssätt eller nyskapande initiativ som berör bostäder, energi, infrastruktur, social eller miljömässig hållbarhet.

Det är andra gången som Skövdebostäder nomineras till priset. 2017 nominerades Skövdebostäder med Aspö Eko-logi.

- Det känns extra hedrande att bli nominerad för andra gången med ytterligare ett projekt. Det visar på att vi har en bredd i vår verksamhet och att vi gör många bra saker. På Aspö var det miljö och social hållbarhet i fokus. På Ekedal har vi skapat unika förutsättningar för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden vilket också bidrar till ett hållbart samhälle, säger Dan Sandén, vd Skövdebostäder.

Skövdebostäder är en av tre nominerade till priset. De två andra nominerade är Umeå kommun för Cykelstället, en knutpunkt för cyklister för att främja hållbart resande och Atea för 100%-klubben, som hjälper kommuner och företag att hantera sina it-prylar mer miljövänligt. Vinnaren tillkännages på Stora samhällsgalan i Stockholm den 15 maj där tidningen Dagens Samhälle lyfter fram goda exempel och hyllar personer som tar modiga beslut och vågar prova nya vägar för att utveckla och förbättra vår gemensamma välfärd.

Det här är Ekedal

Ekedal är ett område med 150 lägenheter, främst ettor och tvåor i centralt läge i Skövde. Ungdomar mellan 18 - 29 år prioriteras vid uthyrning då det är en målgrupp som har bekymmer att komma in på bostadsmarknaden och hitta bostäder till rimliga priser. I Skövdebostäders bostadskö med drygt 31 000 personer är cirka hälften under 30 år. Därför var det redan från början en uttalad ambition att hålla nere hyresnivåerna i projektet. En etta på 34 kvadratmeter kostar 4200 kronor per månad. Samtidigt har bolaget inte gjort avkall på kvaliteten. Till exempel är det energieffektiva hus med mindre är 28 kWh/kvm/A-temp, solceller på taken som bidrar till fastighetselen. Det är högkvalitativa golv, kakel och klinker som ytskikt inne samt beständigt och underhållsfritt skivmaterial på fasaderna. Det är viktigt inte bara för de som ska bo i lägenheterna nu att det är kvalitet, husen ska stå där uppemot 100 år. Byggentreprenör var Asplunds bygg.

Läs mer på www.skovdebostader.se/ekedal

Fakta Årets samhällsbyggare

Kategorin är öppen för kommuner, landsting, regioner, företag, organisationer och kommunala bolag. I juryn: Margareta Winberg, tidigare vice statsminister, arbetsmarknads-, jordbruks och jämställdhetsminister (S), Veronica Magnusson, ordförande Vision, Bo Frank, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Växjö och riksdagsledamot (M) samt Peter Örn, tidigare bland annat partisekreterare för dåvarande FP och chef för Svenska Röda Korset. Juryns ordförande är Olov Carlsson, chefredaktör och vd på Dagens Samhälle.

Läs nyheten på Dagens Samhälles webbplats https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/de-kan-bli-arets-samhallsbyggare-2019-27082


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson