2017-09-15 14:52Pressmeddelande

Skövdebostäder gör det omöjliga – bygger billigt för unga

null

Medierna rapporterar mer eller mindre dagligen om krisen för unga på bostadsmarknaden. Allt fler unga bor kvar hemma för att de inte kan få tag i ett eget boende till en överkomlig kostnad. Den 10 oktober påbörjar Skövdebostäder uthyrningen av 150 lägenheter för ungdomar mellan 18 -29 år där en etta på 34 kvadratmeter får en hyra på 4200 kronor per månad.

- Det har hela tiden varit vår ambition i det här projektet att kunna sätta hyror som är överkomliga för många, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

Skövdebostäders projekt med 150 lägenheter på Ekedal går nu in i slutfasen och uthyrningen påbörjas i oktober. Lägenheterna som främst består av ettor och tvåor kommer att få en mycket låg hyra sett till att det är nyproduktion. Ettorna kommer att kosta 4200 kronor och tvåorna som är på 56 kvadratmeter kommer att få en hyra på 5950 kronor per månad.

- Det känns mycket bra att vi når vår målsättning i projektet och detta utan att göra avkall på kvaliteten, säger Dan Sandén

Husen är energieffektiva och byggda i passivhusteknik, lägenheterna har smarta planlösningar och ytskikten är kakel och klinker i badrum. Alla lägenheter har balkong eller uteplats och separat kyl och frys.

Effektiv produktion och investeringsstöd ligger bakom de låga hyrorna

Hemligheten bakom de låga hyrorna är bland annat en mycket effektiv produktion i och med upprepningseffekten av att bygga många likadana lägenheter. Det statliga investeringsstödet om 41 miljoner kronor har också bidragit till press av hyrorna nedåt.

- Självklart bidrar investeringsstödet till att vi kan sätta låga hyror. Men också vår effektiva produktion och beställarkompetens. Det här visar att det är möjligt att bygga billigt idag. Jag hoppas därför att vi med Ekedal kan inspirera fler i Sverige att genomföra liknande projekt, säger Dan Sandén.

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor.


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har drygt 80 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson
Josefine Ahrling
Kommunikatör
Josefine Ahrling
Eva-Lisa Svensson
Kommunikatör
Eva-Lisa Svensson