2017-04-20 07:30Pressmeddelande

Skövdebostäder nominerade till Årets samhällsbyggare

null

Skövdebostäder har genom bostadsområdet Aspö Eko-logi chansen att bli Årets samhällsbyggare. Priset är instiftat av tidningen Dagens Samhälle och går till framtidsinriktade projekt.

- Det känns både stort och hedrande att vi blir nominerade till en sådan fin utmärkelse med vårt Aspö Eko-logi. Genom Aspö Eko-logi och den unika helhet som bildas med gården och förskolan visar vi att det är möjligt att fokusera på både ekologisk och social hållbarhet och samtidigt bygga till priser så att människor har råd att bo där, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

Aspö Eko-logi är en av tre nominerade till utmärkelsen Årets samhällsbyggare. Priset går till ett framtidsinriktat projekt eller en nyskapande förändring som rör bostäder, energi, infrastruktur eller social/miljömässig hållbarhet. Vinnaren presenteras på Stora Samhällsgalan i Stockholm den 10 maj. Övriga nominerade till Årets samhällsbyggare är Lindbäcks och Rikshems samarbete för industriellt träbyggande och Sjöängen i Askersund, bryggan mellan kunskap och kultur.

- Jag är oerhört stolt över att vi lyckas få till helheten i det här projektet. Att vi lyckas kombinera tre tuffa miljömärkningar, bevara och utveckla gårdsmiljön och samtidigt väva in människan och den sociala hållbarheten känns fantastiskt. Att vi nu får nationell uppmärksamhet för detta är extra roligt, säger Dan Sandén.

Det här är Aspö Eko-logi

På Aspö skapar Skövdebostäder en ny stadsdel med fokus på ekologisk- och social hållbarhet. I området finns bostäder, gård med djur, koloniområde, natur, sjöar och en förskola. Bostäderna är byggda med ett starkt ekologiskt fokus i produktionen men också med tanke att det ska vara lätt för hyresgästerna att leva i harmoni med miljön. Det finns mängder med detaljer, som till exempel bevattningssystemet som tar tillvara på regnvattnet, den låga energiåtgången för uppvärmning av husen och möjligheten att stänga av elektronisk utrustning med en knapp när hyresgästen går hemifrån, som gör att alla som flyttar in bidrar till en mer hållbar miljö. Kombinerat med odlingsmöjligheter och närheten till djuren och aktiviteterna på Aspö gård blir detta något som inte finns någon annanstans. Det är just helheten och de väldigt högt ställda kraven på Aspö Eko-logi, Aspö förskola och Aspö gård som gör detta extra speciellt.

Läs mer på www.skovdebostader.se/aspo

Fakta Årets samhällsbyggare

Kategorin är öppen för kommuner, landsting, regioner, företag, organisationer och kommunala bolag. I juryn: Jonas Nygren, tidigare KSO i Sundbyberg (S) och vinnare i Årets superkommun 2015, Karin Pilsäter, tidigare riksdagsledamot (L) och statssekreterare, Kristina Axén-Olin, tidigare finansborgarråd Stockholm Stad (M), Maria Larsson, tidigare barn- och äldreminister (KD). Juryns ordförande är Olov Carlsson, chefredaktör och vd på Dagens Samhälle.

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor.


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har drygt 80 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson
Josefine Ahrling
Kommunikatör
Josefine Ahrling
Eva-Lisa Svensson
Kommunikatör
Eva-Lisa Svensson