2023-06-08 06:45Pressmeddelande

Skövdebostäder satsar på lagring av solenergi

Tobias Nilsson framför garage.Skövdebostäder har nyligen installerat solceller på Hästhoven. Här syns Tobias Nilsson, chef för teknisk förvaltning, framför garagen där panelerna sitter.

Skövdebostäder har installerat omkring 40 solcellsanläggningar i sina områden de närmaste åren. Den senaste satsningen är en ny anläggning med batteri på Hästhoven – vilket ger möjlighet att lagra energin.

Under våren har Skövdebostäder satt upp solcellspaneler på garagetaken på området Hästhoven, som är ett låghusområde i stadsdelen Ulveket-Dälderna.

– Det nya med anläggningen är att vi har installerat ett batteri som kan spara energin. Detta är en lösning som passar extra bra på Hästhoven. Många har egen elbil och laddar den efter jobbet på eftermiddagen eller kvällen, då solen inte är så stark. Då kan vi i stället använda solenergin som genererats under dagen. Elen används också på andra ställen i området, till exempel till utebelysningen, berättar Tobias Nilsson, chef för teknisk förvaltning på Skövdebostäder.

40 solcellsanläggningar

Att jobba med förnyelsebara energikällor är inget nytt under solen för Skövdebostäder.

– Vi har arbetat med solcellspaneler i några år nu och har omkring 40 anläggningar runt om i våra bostadsområden. Sedan 2007 har vi sänkt vår energiförbrukning med 30 procent och solenergin är en av de bidragande faktorerna till att vi kunnat minska vårt klimatavtryck, säger Katarina Prick, vd på Skövdebostäder.

Havstena näst på tur

Skövdebostäder fortsätter nu att utöka med fler solcellsanläggningar.

– Vi bygger alltid med solceller i våra nyproduktionsprojekt och sätter även upp paneler i våra äldre områden. Till exempel har vi anläggningar i Södra Ryd och på Henriksbergsgatan. Vi väljer områden efter hur behovet och energianvändningen ser ut där. Näst på tur är vårt område på Havstena, som är byggt på sextiotalet. Där ska vi sätta upp paneler under året. Vi kommer inte att använda batterier i första läget där men förbereder för att kunna installera det på Havstena och i andra områden om behovet ändras, säger Tobias Nilsson, chef för teknisk förvaltning på Skövdebostäder.

Bostadsområde med gräsmatta och blommor

Området Hästhoven passar bra för lagring av solenergi. Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto

 Om Skövdebostäder

Skövdebostäder bygger, förvaltar och erbjuder hållbara, prisvärda bostäder för alla som vill leva i Skövde. Genom ett starkt och långsiktigt engagemang för våra fastigheter, områden och staden i stort bidrar vi till positiv utveckling för ett hållbart och tryggt Skövde. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta och ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Vi har drygt 5 500 bostäder och är Skövdes största hyresvärd. Våra drygt 100 medarbetare arbetar nära våra kunder, och tillsammans med dem skapar vi trygga och trivsamma hem för alla. Hem för dig. Nu och i framtiden.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson
Katarina Prick
VD
Katarina Prick