2024-06-05 10:15Pressmeddelande

Skövdebostäder tar nästa steg med kvarteret Eldaren

Skiss på bostadshus och skola. Skol- och bostadskvarteret. llustration: QPG Arkitekter

Nu har Skövdebostäder och Skövde kommun skrivit partneringavtal med Asplunds Bygg i Mellansverige avseende kvarteret Eldaren. Här ska Skövdebostäder bygga cirka 150 nya hyresrätter och Skövde kommun bygga en högstadieskola. Nu börjar projekteringen – och Skövdebostäder tar bland annat hjälp av fokusgrupper med kommuninvånare för att skapa framtidens boende.

I Skövde Science City på Mariesjö blir det en levande stadsmiljö med bostäder, service, företagslokaler och mötesplatser. Kvarteret Eldaren, som ligger mellan Magasinsgatan och Kaplansgatan, är Skövdebostäders andra bostadsprojekt i stadsdelen.

– Det är glädjande att vi kan fortsätta vara med och utveckla Skövde Science City och bidra med fler centrumnära lägenheter. Här skapar vi hem i en kreativ utvecklingszon där människor kan arbeta, utbilda sig och starta nya företag. Planerad byggstart är våren 2025, säger Bernt Mårtensson, styrelseordförande för Skövdebostäder.

Upp till tolv våningar

Skolan planeras vara klar till hösterterminen 2027 och de första hyresgästerna kan flytta in i bostäderna under samma höst. Byggnaderna i kvarteret Eldaren bidrar till den karaktäristiska variationen i Skövde Science City och bostadshusen kommer att vara mellan fyra och tolv våningar höga.

– Det kommer att bli lokaler på bottenvåningen och vi bygger takterrasser med utemiljöer för hyresgästerna. Vi uppskattar att vi genomför projektet tillsammans med Skövde kommun eftersom vi kan samarbeta kring både funktioner och hållbarhetslösningar i kvarteret, säger Katarina Prick, vd på Skövdebostäder.

I området kommer det även att finnas ett torg, en större dagligvaruhandel, ett mobilitetshus och en idrottshall.

Tar hjälp av kommuninvånare

Vilka storlekar det blir på bostäderna är inte klart än. Skövdebostäder arbetar just nu med fokusgrupper med kommuninvånare för att få information om hur Skövdebor vill bo och leva framåt.

– Våra bostäder ska finnas i minst hundra år. Med hjälp av fokusgrupperna kan vi lära oss mer om hur vi ska konstruera framtidens boende – både i kvarteret Eldaren och i andra projekt, säger Katarina Prick, vd på Skövdebostäder.

Asplunds Bygg totalentreprenör

Det är Asplunds Bygg som får förtroendet att bygga kvarteret Eldaren. Skövdebostäder har samarbetat med bolaget förut – bland annat med Ekedal som blev Årets bygge 2020. Asplunds Bygg har arbetat med entreprenadverksamhet i över 90 år och har lokalkontor i Skövde.

– Det är ett förtroendefullt uppdrag som vi tar oss an med de allra högsta tänkbara ambitionerna. Vi är mycket glada över att kunna bidra till Skövdes utveckling genom detta ambitiösa projekt. Både skolan och bostäderna kommer att spela en viktig roll för att möta behoven hos stadens växande befolkning. Vårt mål är att skapa en hållbar och inkluderande miljö där människor kan bo och lära sig under bästa möjliga förhållanden, säger Leif Forsell, vd för Asplunds Bygg i Mellansverige.

 

Skiss på bostäder och skola.

Kvarteret Eldaren. Vy mot torget från sydväst. Illustration: QPG Arkitekter

 Om Skövdebostäder

Skövdebostäder bygger, förvaltar och erbjuder hållbara, prisvärda bostäder för alla som vill leva i Skövde. Genom ett starkt och långsiktigt engagemang för våra fastigheter, områden och staden i stort bidrar vi till positiv utveckling för ett hållbart och tryggt Skövde. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta och ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Vi har drygt 5 500 bostäder och är Skövdes största hyresvärd. Våra drygt 100 medarbetare arbetar nära våra kunder, och tillsammans med dem skapar vi trygga och trivsamma hem för alla. Hem för dig. Nu och i framtiden.


Kontaktpersoner

Katarina Prick
VD
Katarina Prick
Bernt Mårtensson
Styrelseordförande
Bernt Mårtensson