2018-10-26 14:42Pressmeddelande

Skövdebostäder vann internationellt pris

null

Skövdebostäder vann andra pris i Eurhonet CSR Awards i Birmingham den 26 oktober. Det är för området Aspö Eko-logi som bolaget fått utmärkelsen. Eurhonet CSR Award delas ut av det europeiska nätverket Eurhonet (European Housing Network) som består av bostadsbolag från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och Sverige.

- Vi var vinnare redan genom att nomineras till detta pris. Men den här silvermedaljen visar att Aspö också kan stå som förebild också i Europa, säger Dan Sandén, vd Skövdebostäder.

Från början var det arton bidrag som bedömdes av en jury utifrån kriterierna innovationshöjd, resultat, hållbarhet och om projektet inspirerat andra. Det är tredje året som Eurhonet delar ut sitt CSR Award.

Första pris gick till ett projekt från ett bostadsbolag med 9000 lägenheter i England och tredjepriset gick till ett projekt från Europas största kommunala bostadsbolag med 220 000 lägenheter i Österrike.

Ett utdrag ur juryns motivering för Aspö Eko-logi är:

"The project in 2nd place is very inspirational for future social housing projects; it is more than just housing: it is about residential buildings, preschool facilities, animals, gardens…all organised together with a strategic focus on ecological and social sustainability."

Fakta Eurhonet

Eurhonet står för European Housing Network och representerar tillsammans över 1 000 000 lägenheter i Europa. Skövdebostäder tillhör ett av de allra minsta medlemsföretagen med drygt 5 000 lägenheter. Det största bostadsföretaget har 220 000 lägenheter. Ett annat medlemsbolag har sina lägenheter utspridda på över 200 olika orter. Utmaningarna och frågorna är till stor del ändå lika.

Andra svenska medlemmar: Stångåstaden i Linköping, Hyresbostäder Norrköping, Vätterhem i Jönköping, Bostadsbolaget i Göteborg, Helsingborgshem, Mimer i Västerås, Örebrobostäder, Uppsalahem, Gavlegårdarna i Gävle, Botkyrkabyggen och Familjebostäder i Stockholm.

Fakta Aspö Eko-logi

På Aspö har Skövdebostäder skapat en ny stadsdel med fokus på ekologisk och social hållbarhet. I området finns 242 lägenheter på 2–5 rum och kök. Det finns också en gård med djur, ett koloniområde, natur, sjöar och en förskola. Bostäderna är byggda med ett starkt ekologiskt fokus i produktionen men också med tanke att det ska vara lätt för hyresgästerna att leva i harmoni med miljön. Området är certifierade med FEBY 12 (passivhusstandard), Svanen och Miljöbyggnad guld. Det finns också mängder med detaljer, som till exempel bevattningssystemet som tar tillvara på regnvattnet, den låga energiåtgången för uppvärmning av husen och möjligheten att stänga av elektronisk utrustning med en knapp när hyresgästen går hemifrån, som gör att alla som flyttar in bidrar till en mer hållbar miljö. Kombinerat med odlingsmöjligheter och närheten till djuren och aktiviteterna på Aspö gård blir detta något som inte finns någon annanstans. Det är just helheten och de väldigt högt ställda kraven på Aspö Eko-logi, Aspö förskola och Aspö gård som gör detta extra speciellt.

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor.


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra cirka 5 000 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har drygt 80 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson
Josefine Ahrling
Kommunikatör
Josefine Ahrling
Eva-Lisa Svensson
Kommunikatör
Eva-Lisa Svensson