2020-05-06 10:21Pressmeddelande

Studenthus i mobilen

AR-visualiseringen visar hur det färdigbyggda huset på Kurorten kommer att se ut. AR-visualiseringen visar hur det färdigbyggda huset på Kurorten kommer att se ut.

Skövdebostäder bygger ett nytt tolvvåningshus för studenter i området Kurorten. Nu använder sig bolaget av AR-teknik – augmented reality – för att marknadsföra projektet.

Med tekniken kan man genom sin mobiltelefon se byggnaden utplacerad i den riktiga världen – som om huset finns där på riktigt. Det är första gången som Skövdebostäder gör en AR-visualisering av ett byggprojekt.

– Vi ville testa ett nytt grepp. Syftet är att levandegöra huset för de blivande hyresgästerna, som är framförallt unga från hela landet som vill studera i Skövde. Eftersom bygget ligger nära Boulognerskogen, som många Skövdebor har en relation till, tycker vi också att det är bra att kunna visa invånarna arkitekturen och med AR-tekniken blir det väldigt verkligt, säger Josefine Ahrling, kommunikatör på Skövdebostäder.

Använder en app

För att se AR-visualiseringen av det nya huset använder man en särskild mobilapp.

– Man håller upp sin smartphone och ser då en 3D-modell genom kameran, som om huset verkligen fanns där. Det är möjligt att aktivera visualiseringen oavsett var man befinner sig. Man kan till exempel placera huset hemma på köksbordet, vilket är bra när många är hemma såhär i coronatider. Det går också att använda appen i Boulognerskogen om man vill se byggnaden i sin autentiska miljö, säger Josefine Ahrling.

Skövdebostäder har nu satt upp vepor på byggstängslet med en QR-kod till modellen. Det gör att förbipasserande som tar en promenad i Boulognerskogen eller är på väg till Resecentrum lätt kan ta del av visualiseringen.

Inflyttning höstterminen 2021

Det nya studenthuset byggs av Skeppsviken bygg AB och innehåller övervägande ettor på 30,5 kvadratmeter. Huset beräknas vara klart för inflyttning till höstterminen 2021.

– Huset är väl anpassat för studenterna med totalt 132 yteffektiva bostäder. Alla lägenheter har eget kök och helkaklat badrum. Det finns cykelförråd utmed gavlarna och byggnaden har solceller på taket, säger Sebastian Karlström, byggprojektledare på Skövdebostäder.


Ämnen: Bygg

Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson