2019-10-31 14:25Pressmeddelande

Gamla bilder ger nytt liv åt hissarna

Ett av de fyra fotografierna som utsmyckar KurortenEtt av de fyra fotografierna som utsmyckar Kurorten

Med hjälp av Skövde Stadsmuseum har Skövdebostäder nyligen dekorerat dörrar och hissar på Kurorten med bilder från förr. Syftet är att med hjälp av konst skapa en trygg och inbjudande bostadsmiljö för både boende och besökande, och sedan tidigare har konst ofta spelat en viktig roll när nya bostadsområden växt fram.

Idén till folieringen kom från att vi ville snygga till våra hissar utan att behöva byta ut väggarna i hisskorgen. Konsten är kopplad till historiken från järnvägen som ligger bredvid Kurorten. Vi tog hjälp av Skövde Stadsmuseum som öppnade sitt bildarkiv med foton från Kurorten och järnvägen där vi hittade fyra väldigt vackra bilder från tidigt 1900-tal, säger Charlott Kron, distriktschef på Skövdebostäder.

Konst spelar en viktig roll som trygghetsskapande i offentliga rum och platser, och kan förhindra skadegörelse och klotter. Enligt broken window-teorin som presenterades 1982 är det lättare att förhindra skadegörelse i en miljö som upplevs vara ren, fri från skador och i ordning.

Konst i fler områden

Man behöver bara ta sig några hundra meter norrut till bostadsområdet Trängen för att bland annat hitta en skulptur av betydande storlek, ”Mor och barn” av Peter Linde. Då bostadsområdet Trängen byggdes, fick konstnären uppdraget att skapa ett utomhusverk. Han inspirerades av sina egna barns rörelseglädje i detta naturalistiska verk, och storleken och placering gör skulpturen till ett viktigt objekt i bostadsområdet.

Se konsten med nya kartan

Upplägget att utsmycka bostadsområden i samband med byggnation har gett plats åt flertalet konstverk. Därför har Skövdebostäder nu tagit fram en karta som visar var det finns konst i Skövdebostäders områden som vem som helst kan besöka och uppleva.

Kartan gör det lätt att hitta och lära sig mer om våra konstverk. Man får både en översiktsbild och detaljerad information om hur konstverken ser ut, var de är placerade och historiken bakom, säger Victor Hilding, kommunikatör på Skövdebostäder.

Kartan över konstverken finns på https://www.skovdebostader.se/artikel2/konstverk


Om Skövdebostäder

Skövdebostäder ägs av Skövde Stadshus AB som i sin tur ägs av Skövde kommun. Som stadens största hyresvärd bidrar vi till kommunens budskap om det goda boendet genom våra drygt 5 300 bostäder av alla upptänkliga slag och storlekar. Från centrala smålägenheter i 1800-talshus till ett naturnära boende i nybyggda fristående villor. Vi är medlemmar av Sveriges Allmännytta, och arbetar aktivt med frågor kring miljö, framtid och utveckling med stort hyresgästinflytande på alla nivåer. Företaget har ungefär 100 anställda i en kundnära organisation uppdelad på tre distrikt med kvartersvärdar i varje bostadsområde.


Kontaktpersoner

Lina Eklund Svensson
Chef för marknad och utveckling
Lina Eklund Svensson